Norrköpings Curlingklubbs Historia

thumbs_medlem

Till Sverige kom curlingsporten 1846 med några till Uddevalla inflyttade skottar. När sedan Bohusländska Curlingklubben bildades 1852 var det på initiativ av just tre skottar.
Första paragrafen i den historiska klubbens stadgar löd så här: ”Bohusländska Curlingklubbens ändamål är, utom curlingspelet, som är dess huvudsyfte, härda vars och ens fysik och i alla avseenden öva ridderlighet”.

Om det var just den storslagna formuleringen som lockade fabrikör Axel Indebetou att ta initiativet till Norrköpings Curlingklubb den 12 December 1917, nästan på dagen ett år efter Svenska Curlingsförbundets tillkomst, må vara oklart, men ett sammanträde på Grand Hotel fick se den nya klubben födas.
Fabrikör Axel Indebetou själv blev NCK:s förste ordförande och övriga medlemmar av original styrelsen var Arvid Hök, Nils Ekengren, Nils Hallström, M. Bruno och August Busch. Ivar Andersson och Nils Westergren var suppleanter.
Redan från starten kom NCK att disponera en egen bit av idrottsparken. Först på sandplanen, men sedan 1924 på områdets sydöstra hörn vid ”Bergets” fot.

Den första november 1918 hade klubben 38 medlemmar och 1923 kom den första stora framgången, då kvartetten Knut Bartels, Alfred Hedenström, Ernst Caap och Dan Arfwidsson spelade hem NCK:s första Svenska mästerskap i lagspel.
1929 upprepades triumfen med i stort sett samma manskap; det var bara Dan Arfwidsson som ersatts av Ville (Villhelm) Hellman i lag uppställningen Dan Arfwidsson, som började spela curling redan 1918, kom på sin sida att bli en stor ledarprofil i klubben. Han var ordförande mellan 1937–43 och under samma period hann han även med att vara både banchef och kassör.

De båda SM-titlarna var naturligtviss oerhörda framgångar, men ändå präglades NCK:s första år av tämligen svag ekonomi. 1934 var ekonomin till och med så skral att ingen ville åta sig några styrelseuppdrag inom NCK. Årsmötet ajournerades en vecka och med god hjälp av de enskilda medlemmarnas välvilja sanerades ekonomin och klubben kunde leva vidare i högsta välmåga.
När Gunnar Skiöld enhälligt valdes till ordförande 1943, kom han dessutom att leda klubben mot ljusare tider.

Gunnar Skiölds första stora mål var att se till att NCK fick ett nytt och större klubbhus. Det klubbhus NCK haft intill banorna ända sedan starten var i minsta laget och Gunnar Skiöld gick personligen runt på Norrköpings större industrier och bad om medel till ett nybygge. Ganska snart hade han fått ihop 12.000 kr och den 2 december 1944 kunde det nya klubbhuset invigas.
Ett annat betydelsefullt årtal i NCK:s historia är 1958. Det var då klubben, som en av de första på landsorten, fick sina första konstfrysta banor. Gunnar Skiöld, då hederspresident, invigde de fyra banorna och Svenska Curlingförbundets ordförande David Stjärnberg lyckönskade klubben med de smickrande orden: ”Norrköping har ju alltid gått i spetsen när det gäller curling och så även nu”.

Vintern 1966–67 byggdes klubbens inomhushall med två banor efter ekonomiska insatser från medlemmarna. Alla bidrog efter bästa förmåga och i februari 1967 kunde Dan Arfwidsson sätta den första stenen med tak över huvudet.

Med tanke på curlingsportens ursprung och NCK:s framskjutna plats i den blågula curlingtraditionen, var det givetvis synnerligen passande att det var i just Aviemore i Skottland klubben tog sin första stora internationella titel. Kvartetten Inga Arfwidsson, Barbro Arfwidsson, Ingrid Appelqvist och Gunvor Björhäll spelade hem EM-guldet 1978 och med Inga och Barbro Arfwidsson som lagets absoluta ryggrad, blev det dessutom VM brons i Kelowna, Kanada, 1986. Den gången spelade de båda ihop med Maude Nordlander och Ulrika Åkerberg.
Den framgångsrika fyran blev också fyra vid VM i Jönköping och femma vid EM i Tyska Grindelwald 1985. Den största internationella framgången på herrsidan svarade Anders Eriksson, Lars Eriksson, Ulf Sundström och Håkan Svernell för genom att ta brons vid EM i Köpenhamn 1980.

EM-guld, VM-brons och EM-brons – ingen kan påstå annat än att Norrköpings Curlingklubb spelat hem en hel del glitter på internationella isar genom årens lopp.

Även om det inte blev någon medalj den gången skrev dock NCK kvartetten Rolf Arfwidsson, KG Bartels, Per-Ivar Rydgren och Arne Stern ett stycke svensk curlinghistoria redan 1962 genom att vara det första svenska laget som deltog i VM.
SM-guldet samma år berättigade NCK-laget till VM spel och det blev en hedrande fjärde plats i Skottland och dörren var för alltid öppnad för framtida svenska triumfer på isen i det laget förde Rolf Arfwidsson, son till Dan Arfwidsson, detta stolta curlingnamn vidare och Arfwidsson Junior var också ordförande i Svenska Curlingförbundet mellan 1966–70.

(Källa: ”Alla tiders idrott i Norrköping” av Gunnar Hagberg & Magnus Höjer”)

Den 20 Januari 2004 invigdes den nya curlinghallan officiellt. Invigningstal hölls av Jan-Ove Larsson, ordförande i NCAB samt klubbens ordförande Kajsa Liljegren. Den första stenen satte Fredrik Lundberg med assistans av en veteran – Rolf Arfwidsson, en senior – Inga Arfwidsson, samt en junior – Albin Eriksson. Klubben uppvaktades av representanter för sponsorer, entreprenörer, andra klubbar och Norrköpings kommun. Sveriges modernaste och trivsammaste curlinghall var ett faktum. Första säsongen hade vi is och spelade ända in till mitten av juli!

Foton från vår hall och invigningen

Historiska resultat för lag från Norrköpings Curlingklubb

VM, Damer, Kelova 1986 3:e plats I. Arfwidsson M. Nordlander U. Åkerberg B. Arfwidsson

EM, Damer, Aviemore 1978 1:a plats I. Arfwidsson B. Arfwidsson I. Appelqvist G. Björhäll